luni, 7 ianuarie 2008

Poiana Brasov @ Brasov

Poiana Brasov, o statiune de odihna si tratament cu sezon permanent, aflata in partea central sud-estica a Romaniei (Judetul Brasov), intr-un luminis inconjurat de paduri de conifere, la poalele Masivului Postavaru (Carpatii Meridionali), altitudine 1.030 m, la 12 km sud-vest de Municipiul Brasov de care o leaga o sosea moderna. Clima montana tonifianta, cu o temperatura medie anuala de 5°C (media temperaturii in iulie este de 14,5°C; media temperaturii in ianuarie este de -5°C), iar precipitatiile depasesc 900 mm anual ( frecventa averselor este mare ). Stratul de zapada dureaza cca 120 de zile pe an.

Aerul pur existent aici, puternic ozonat, lipsit de praf si particule care provoaca alergii, presiunea atmosferica relativ scazuta, si ionizarea intensa, sunt factorii naturali care recomanda statiunea pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stari de epuizare si surmenaj fizic si intelectual, pentru anemii secundare si boli endocrine (hipertiroidie benigna), pentru boli ale aparatului respirator (sechele ale pleureziei sau sechele virale sau ale pneumoniei bacteriene, pentru anumite forme de astm bronsic si de bronsita astmatiforma cronica).

Poiana Brasov este cea mai renumita statiune pentru sporturile de iarna din Romania si totodata un important centru turistic international. Ea dispune de 12 partii de schi, cu grade diferite de dificultate ( o partie olimpica, trei partii pentru coborare si slalom urias, o partie pentru slalom special, doua trambuline etc.), terenuri de sport ( pentru tenis, minigolf, handbal, baschet), un lac, un funicular, un teleferic, un skilift, bazine acoperite, saune, sali de gimnastica medicala, discoteci, baruri si restaurante etc. Cazarea este asigurata in buna parte in hoteluri de lux sau de categoria A, in vile sau cabane.

Plecand din statiunea Poiana Brasov se poate ajunge la cabanele de pe Postavarul (1.602 m) si Cristianu Mare (1.704 m), precum si la cetatea taraneasca a Risnovului (secolele XIV-XVII), aflata la 14 km distanta; pot fi organizate excursii la monumente istorice si de arta din orasul Brasov ( turnurile si bastioanele vechilor fortificatii ale orasului (secolul XV); Biserica Sf. Bartolomeu, in stil gotic timpuriu (secolul XIII); Biserica Neagra, construita in stil gotic, intre anii 1385-1476, adapostind in prezent o vasta colectie de carpete orientale; Casa Sfatului secolele XIV-XVIII, in prezent muzeu; multe alte case si biserici datand din secolele XIV-XVIII etc.).

Niciun comentariu: